5.6.2017. – ponedjeljak

Projekcija dokumentarnog filma „Tko bi rekao: fantazije umreženog svijeta“

LO AND BEHOLD REVERIES OF THE CONNECTED WORLD, Werner Herzog, SAD, 2016., 98′

20.00 h

Gradska knjižnica Pakrac

U filmu Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta, za Oscara nominirani dokumentarist Werner Herzog (Grizzly Man, Cave of Forgotten Dreams) prikazuje virtualni svijet od njegovih početaka do krajnjih dosega, a digitalni krajolik istražuje jednako znatiželjno i maštovito kao što je dočarao raznolike zemaljske destinacije, od Amazone do Sahare, od Južnog pola do australskih divljina.

Herzog gledatelja vodi na putovanje kroz niz provokativnih razgovora koji otkrivaju kako je svijet interneta promijenio doslovno cjelokupno funkcioniranje stvarnog svijeta – od poslovanja do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, kao i samu srž naših privatnih odnosa.

 

6.6.2017. – utorak

Projekcija dokumentarnog filma „The Yes Men: Pobuna!“

THE YES MAN ARE REVOLTING, Laura Nix, SAD,2016.,  91′

20.00 h

Gradska knjižnica Pakrac

Posljednjih dvadesetak godina čuveni su aktivisti Yes Men (Mike Bonanno i Andy Bichlbaum) priređivali nesvakidašnje varke i upadali u javni dijalog o aktualnim temama diljem svijeta. U svojem trećem filmskom uratku (nakon The Yes Men i The Yes Men Fix the World) sada su već dobrano u četrdesetima: kriza srednjih godina prijeti im da će ih izbaciti s aktivističke scene jednom zasvagda, a oni se pripremaju na do sada najveći izazov – klimatske promjene. Frustrirani su i zabrinuti: mogu li uopće više biti relevantni, kako će se nastaviti boriti protiv trenutno najveće svjetske opasnosti? Ovaj film, koliko dubinska analiza likova toliko i uzbudljivo putovanje, otkriva stvarne ljude s naličja maske i prikazuje njihove najnovije korake protiv korporacijske pohlepe. The Yes Men Are Revolting prati ih tijekom četiri godine, prikazuje njihov kreativni proces, urnebesne strategije i osobne sukobe dok se hrvaju sa starenjem, zadržavanjem posla i očuvanjem ono malo privatnog života što im je ostalo. Od sela u ugandskoj pokrajini Karamoja do toksičnih naftnih polja u kanadskom katranskom pijesku, ovi ikonoklastični revolucionari raskrinkavaju velike naftne kompanije, lobiste, Wall Street i američki vladu, oboružani tek odijelima iz second-hand trgovina i besramnošću. Prevladavši osobne prepreke kako bi izveli veličanstvene akcije od globalne važnosti, Yes Men prenose optimističnu poruku o običnim ljudima koji pobjeđuju paralizu i vraćaju svijet pod svoje okrilje.

 

7.6.2017. – srijeda

Predavanje, „Turbofolk – slušaj prirodno, ponašaj se narodno“ – Ivana Marin, mag.psych

19.00 h

Gradska knjižnica Pakrac

 

„Muzika je miljenica svih muza,

harmonija svih umjetnosti.

Turbo folk nije muzika, turbo folk je miljenica masa,

kakofonija svih ukusa i mirisa.“

(Rambo Amadeus)

Svi ih znaju, a nitko ne zna. Svi ih čuju, a nitko ne čuje. Prešutno se odobravaju, a javno izazivaju zgražanje. Zašto su novokomponirani narodnjaci toliko poznati i popularni i zašto ih današnja mladež tako rado „konzumira“? Odgovore na ova i ostala pitanja dajemo 7.lipnja u 19 sati, u Gradskoj knjižnici Pakrac, na predavanju psihologinje Ivane Marin. I da – svakako ne zaboravite ponijeti žarulje sa sobom!

 

Projekcija dokumentarnog filma „Dan oslobođenja“

LIBERATION DAY, Morten Traavik, Uġis Olte, Norveška, Latvija, UK, Slovenija, 2016., 100′

20.00 h

Gradska knjižnica Pakrac

Pod očinskim, ali strogim vodstvom nekad starog obožavatelja, a danas redatelja i kulturnog diplomata, te na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski, a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji. U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock’n’rollom. Istodobno, duž granice dviju Koreja postavljeni su propagandni zvučnici, i najavljeno je odbrojavanje do rata. Njihove pjesme, njihovi snovi.

O Laibachu

Trideset i pet godina nakon nastanka u tada jugoslavenskom industrijskom gradiću Trbovlju, Laibach je još uvijek međunarodno najslavniji sastav iz neke od bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe. Osnovan 1980., godine kada je umro otac nacije Tito, Laibach je vrhunac slave dosegao u trenutku kada je zemlja srljala u samouništenje te se dosljedno protivio bilo kakvom etiketiranju, rock, pop, tehno ili industrijskom. Sami članovi benda definirali su se kao graditelji ljudskih duša. Laibach će vas natjerati da mislite, plešete i marširate uz istu glazbu.

 

8.6.2017. – četvrtak

Projekcija, razgovor i druženje s ekipom dokumentarnog filma „Nešto o životu“

– sudjeluju: Nebojša Slijepčević/redatelj, Vanja Jambrović/producentica, Marina Burić/Restart, Branko Trajkov Trak

kratkometražni dokumentarni film, redatelj: Nebojša Slijepčević, 2016., 30′

20.00 h

Gradska knjižnica Pakrac

 U zadnjoj kući u malom slavonskom selu živi osam maloljetnih djevojaka. Uz pomoć odgajatelja pokušavaju promijeniti vlastite živote. Odrastaju zajedno, vodeći domaćinstvo i upravljajući gospodarstvom, a u slobodno vrijeme profesionalni bubnjar Branko Trajkov uči ih bubnjati. No, nova djevojka, četrnaestogodišnja Ivana, ne želi bubnjati. Zašto?

Nakon projekcije filma očekuje vas druženje i razgovor s ekipom koja je zaslužna za nastajanje ovog filma koji je već osvojio brojna domaća i međunarodna priznanja

Nagrade:

DANI HRVATSKOG FILMA 2016., Zagreb HR – Nagrada publike

DOKUFEST 2016. Prizren,Kosovo- Posebno priznanje žirija (Balkan Dox konkurencija)

SOSE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2016. Yerevan, Armenia – Najbolji snimatelj u kategoriji dokumentarnog filma

CINALFAMA-LISBON INTERNATIONAL FILM AWARDS 2017. Portugal – Najbolji dokumentarni film, ožujak 2017.

 

9.6.2017. – petak

 

Svečano otvorenje hi-fi izložbe

12.00 h

Muzej grada Pakraca

 

Hi-fi izložba

12.00 – 19.00h

Muzej grada Pakraca, Gradska vijećnica, Hotel Pakrac, Robertoshop

 

Glazbeno druženje uz Zdenku Kovačiček

21.00h

Hotel Pakrac

„Rock je moje shvaćanje života, jazz je moja strast, a kazalište moja velika ljubav“ – riječi su to kojima Zdenka Kovačiček najbolje opisuje sebe i svoj glazbeno-umjetnički životni put. Velika nam je čast što ćemo ove godine na Multipaku gostima, prijateljima i sugrađanima pokloniti ovu jedinstvenu glazbenu poslasticu!

 

10.6.2017. – subota

 

Hi – fi izložba

10.00 – 19.00 h

Muzej grada Pakraca, Robertoshop, Gradska vijećnica, Hotel Pakrac

 

Dobro dvorište

10.00 – 21.00 h

Dvorište kompleksa Janković

Dobra glazba, radionice, geocaching, Multigrah, jazz i još mnogo toga!

 

Geocaching event

10.00 – 17.00 h

Dvorište kompleksa Janković, ŠRC Matkovac

 Geocaching je spoj avanture i moderne tehnologije – GPS satelitske navigacije i Interneta. Ova vrsta aktivnosti provodi se na otvorenom i može se opisati kao hi-tech potraga za „skrivenim blagom“. Ono što se od vas očekuje jest spremnost da izađete iz kuće, smisao za avanturu i posjedovanje neke vrste GPS uređaja. Cilj aktivnosti je pronaći „skriveno blago“, tj. spremnik – cache. Cachevi koje tražite dolaze u različitim veličinama i oblicima i niti jedan neće u potpunosti biti isti kao prethodni, što zbog svoje lokacije, tako i zbog težine njegova pronalaska. Nakon što pronađete skriveni cache, vaš sljedeći zadatak je upisati se u knjižicu posjeta (logbook), a svoj pronalazak možete objaviti na službenoj stranici www.geocaching.com na koju se prethodno trebate i logirati.

Geocaching event već je tradicionalno dio Multipak programa, koji organizacijski i logistički s puno entuzijazma rade Robert i Maja Martinović.

 

Lutajuća Akademija Umjetnosti Čaja – Đorđe Cvijić

11.00 h

Gradska knjižnica Pakrac

Obred pripravljanja i ispijanja čaja uči nas davanju punoga značenja svakome trenutku, svakom čovjeku, svakom događaju, obogaćujući i preobražavajući naš život u umjetnost življenja. Jednostavnost obreda čaja stoji u suprotnosti prema kićenoj lavini materijalizma kojoj smo stalno izloženi, i potiče duhovni rast otkrivanjem dubljih vrijednosti u sebi i u drugima, vrijednosti koje su nam nadohvat ruke, ‘sada i ovdje’.

Gospodin Đorđe Cvijić, koji će voditi čajnu ceremoniju, dugogodišnji je praktičar meditacije. Chan Budizam je učio kod velikog kineskog učitelja Sheng Yena (1930-2009) tvorca Dharma Drum Mountain reda i organizacije. Jedan od rijetkih zapadnjaka majstora kineske čajne ceremonije Gogfu Cha u tradiciji majstora Guo Ru Fashi-ja.

Pridružite nam se na ovom nesvakidašnjem događaju i obogatite sva svoja osjetila!

 

Muzikoterapija – radionica,  Vesna Božić, bacc.ms

12.00h

Dvorište kompleksa Janković

Glazba kao vrlo snažan medij djeluje na ljudski organizam i njome možemo zadovoljiti fizičke, psihičke, emocionalne i socijalne potrebe. Zanimljivo je istaknuti kako se upravo glazba terapeutski koristi u nekim granama medicine, kao što su stomatologija, opstetricija i psihijatrija. Glazba snižava krvni tlak, usporava rad srca, smanjuje tjeskobu, stvara osjećaj ugode i relaksira.

Pridružite nam se stoga na ovoj zanimljivoj radionici u ugodnom ambijentu dvorišta kompleksa Janković!

 

Mali noćni jazz – Anastasija Kaptelova & Tomi Novak

21.00h

Dvorište kompleksa Janković

Jazz duo u sastavu Anastasija Kaptelova (vokal) i Tomi Novak (gitara) u noćnom ambijentu dvorišta kompleksa Janković zaokružit će ovogodišnji Multipak. Dođite i poslušajte jazz i blues standarde u intimnoj i ugodnoj atmosferi, pod  zvjezdanim nebom!

 

 

 

where are we ? click for google map